Door:

Justian Bohr

Juni 2020

Geen huisuitzettingen en verlenging tijdelijke huurcontracten tijdens coronacrisis

Huisuitzettingen worden voorlopig uitgesteld gedurende de crisisperiode, zo schrijft minister van Veldhoven van Milieu en Wonen in zijn brief van 26 maart 2020, na overleg met de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang). Het Kabinet heeft daarnaast via spoedwetgeving mogelijk gemaakt dat tijdelijke huurcontracten kunnen worden verlengd voor een tijdelijke periode tijdens deze crisis.

Een prettig huis is in deze situatie extra belangrijk

De gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal. Huurders kunnen te maken krijgen met een (plotseling) verlies van inkomen als gevolg van het coronavirus zelf of als gevolg van de maatregelen omtrent het coronavirus. Dit kan iedere huurder treffen: gezinnen, studenten, alleenstaanden of andere huishoudens. Sommige huurders kunnen daardoor niet langer de maandelijkse huur betalen.

Voorgenoemde verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen zien het als een gedeelde verantwoordelijkheid om met elkaar te zorgen voor huurders die door de coronacrisis hard worden geraakt. Een prettig huis is in deze situatie extra belangrijk.

Het kabinet heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen op korte termijn in de financiële problemen komen. Voor huurders die ondanks die maatregelen niet de maandelijkse huur kunnen betalen, spannen verhuurders zich in om maatwerk te leveren. Tevens zullen verhuurders geen incassokosten doorberekenen aan huurders die door het coronavirus in de problemen zijn gekomen.

Daarnaast worden er gedurende de coronacrisis geen huisuitzettingen gedaan. Tenzij er evidente redenen zijn, zoals criminele activiteiten of extreme overlast. Voor procedures tot huisuitzetting die voor 12 maart jongsleden reeds liepen zal de verhuurder de individuele situatie beoordelen.

Vooralsnog gaat het om een afspraak tussen organisaties Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang met de minister. Ze sluit echter wettelijke maatregelen niet uit als blijkt dat afspraken niet worden nageleefd óf als verhuurders die niet zijn aangesloten bij een verhuurdersorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen.

Spoedwetgeving tijdelijke huurcontracten

Het Kabinet heeft naast de afspraak over huisuitzettingen via spoedwetgeving mogelijk gemaakt dat tijdelijke huurcontracten kunnen worden verlengd voor een tijdelijke periode tijdens deze crisis. De wet is op 25 april in werking getreden en geldt voor huurcontracten die eindigen in de periode tussen 1 april en 30 juni 2020. Het gaat hierbij om contracten voor appartementen en huizen van maximaal 2 jaar en contracten van maximaal 5 jaar voor kamers. Indien de coronacrisis langer duurt is het mogelijk om deze spoedwet te verlengen.

De spoedwetgeving is ingegeven vanuit het besef dat door de coronacrisis het dagelijks leven van velen op zijn kop staat. In deze tijden past het niet om van huurders te verwachten dat zij hun volle aandacht kunnen richten op het zoeken naar andere woonruimte, terwijl opzegtermijn van de verhuurder voor hun tijdelijke huurcontract dichtbij is. Voor verhuurders en huurders die al overeengekomen waren dat het huurcontract verlengd zou worden naar een overeenkomst voor onbepaalde tijd heeft deze maatregel geen gevolgen.

2022-08-01T12:00:35+02:00
Ga naar de bovenkant