Ketenregeling: Wanneer gaat een tijdelijke contract over in een vast contract?

De ketenregeling is een regeling die voorkomt dat een werknemer eindeloos in onzekerheid leeft over het al dan niet voortbestaan van zijn dienstverband. Uitgangspunt is dat met een werknemer een beperkte reeks van tijdelijke arbeidsovereenkomsten mag worden overeengekomen, maar die reeks is niet eindeloos.

In de wet is daarom bepaald dat voor een reeks van tijdelijke arbeidsovereenkomsten twee maxima gelden;

  1. een maximum aantal (3 contracten) en
  2. een maximale duur (36 maanden).

Zowel voor werkgever als werknemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze wettelijke regeling.

Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Het vierde contract geldt dan als aangegaan voor onbepaalde tijd. Dit geldt ook als de duur van de tijdelijke contracten bij elkaar opgeteld meer dan 36 maanden bedragen. Het maakt dan niet uit of u op dat moment in uw 2e of 3e contract zit. In dat geval geldt ook dat sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De termijnen van de individuele contracten kunnen alleen bij elkaar worden opgeteld als er tussen 2 contracten een periode korter dan 6 maanden zit.

Is er sprake van bijvoorbeeld bedrijfsovername, of bent u eerst via een uitzendbureau en later rechtstreeks bij uw werkgever in dienst? Dan kan sprake zijn van opvolgend werkgeverschap, waarbij de keten van arbeidsovereenkomsten zich voortzet. In dat geval mogen de arbeidsovereenkomsten van vóór en ná het opvolgend werkgeverschap bij elkaar opgeteld worden, waardoor het kan zijn dat de werknemer al een vast contract toekomt.

Van voorgenoemde hoofdregels kan in uitzonderingsgevallen worden afgeweken, alsmede als dat is bepaald in de van toepassing zijn CAO. Heeft u vragen met betrekking tot het arbeidsrecht? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van VANDIJK advocaten.

2021-10-13T11:08:33+02:00
Ga naar de bovenkant