13jul, 16
VANDIJK advocaten - Scheepvaartzaken exclusief bij Rotterdamse rechtbank

De Rechtbank Rotterdam wordt exclusief bevoegd om scheepvaartzaken te behandelen. Het gaat hierbij om zaken die betrekking hebben op – onder meer – het vervoer van goederen over het water, de exploitatie van schepen, ladingschade en aanvaringen.

De Eerste Kamer heeft eind vorige maand een wetsvoorstel aangenomen dat de concentratie van scheepvaartzaken regelt. Met het wetsvoorstel wordt beoogd de kwaliteit van de rechtspraak en een efficiënte rechtsgang te bevorderen. Verder wordt de kennis en expertise van de maritieme kamer beter benut en verder ontwikkeld naarmate die kamer meer zaken behandelt.

Daarnaast geeft de aanwezigheid van reders, stuwadoors, cargadoors, scheepsbouwers en gespecialiseerde advocatenkantoren de doorslag om maritieme zaken bij de rechtbank Rotterdam onder te brengen. Forumkeuze door partijen is alleen mogelijk voor een buitenlandse rechter.

De rechtbank Rotterdam is medebevoegd gemaakt in zaken in kort geding, gecombineerd vervoer en in een aantal andere soorten zaken. In verband met de specialisatie kan worden gekozen voor Rotterdam, maar in verband met grote spoed blijft het mogelijk te kiezen voor een meer dichtbije rechter.

De ‘natte kamer’ van de rechtbank in Rotterdam, vanouds gespecialiseerd in civiel maritiem recht omdat de haven daar is gevestigd, verwacht ook meer internationale zaken te krijgen. Daarom is gekozen voor een makkelijk te vertalen naam (maritieme kamer) en zal indien gewenst ook in het Engels worden geprocedeerd. Meer zaken dan voorheen worden door de meervoudige kamer behandeld en van internationale zaken worden Engelstalige samenvattingen gepubliceerd.

Meer informatie? Neem contact met ons op!