13mei, 16
VANDIJK advocaten - Maakt de belofte ‘’Tot de dood hen scheidt’’ een scheiding onmogelijk?

Advocaat-Generaal Langermeijer heeft een opmerkelijke conclusie geschreven. Het gaat over de vraag of je kan scheiden na een belofte om te trouwen ‘’tot de dood jullie scheidt’’.

Het gaat in deze zaak om een huwelijk tussen een man en vrouw. Op een gegeven moment wil de vrouw scheiden omdat zij geen toekomst meer ziet in de relatie. De man vecht de scheiding aan bij de rechter, maar wordt in het ongelijk gesteld. De man procedeert door tot aan de Hoge Raad. Volgens de man heeft de relatie nog wel toekomst. Volgens de man heeft het Hof de relatie niet goed onderzocht. De man is van mening dat zijn vrouw een geestelijke stoornis heeft waardoor zij minder goed de toekomst van hun relatie kan beoordelen. Volgens het Hof kan de vrouw dat nog prima.

Volgens de man is door de belofte ten overstaande aan God voor de vrouw niet mogelijk om te scheiden. De man vindt dat de vrouw haar belofte moet nakomen. De Advocaat-Generaal stelt dat de mogelijkheden die de wet biedt niet ongeldig kunnen worden verklaard door een contract. De vrouw kan altijd een scheiding aanvragen. Volgens de Advocaat Generaal wordt er door de rechter alleen gekeken naar een burgerlijk aangegaan huwelijk en wordt voorbijgegaan aan een godsdienstig huwelijk.

Meer informatie? Neem contact met ons op!